2016. április 7., csütörtök

Aranyhamisítás Németországban

Eredeti megjelenés: 2015.09.09.

Nem csak Magyarországon fordulhat elő aranyhamisítási ügy. Németországban a közelmúltban négy gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik feltehetőleg mintegy 6000 befektetőt károsítottak meg. A kárösszeg akár 100 millió euró körül lehet.

A nyomozás adatai szerint az elkövetők egy alapítványnak álcázott szervezetet és egy egyesületet hoztak létre, hogy áldozataiknak ezen keresztül aranyba való befektetést ajánljanak. Az ajánlat szerint a befektetők által vásárolt aranyat biztos helyen, egy berlini trezorban őrizték, de lehetőség volt az aranytömböket fizikailag is kikérni. Összesen 6200 szerződést írtak alá, a legkisebb befektetett összeg 5000 euró volt, a legnagyobb pedig 140000.

Senki sem tudja jelenleg, hogy a befizetett összegből valaha is viszontlátnak-e valamennyit. Egy rendőrségi razzia során ugyanis kiderült, hogy a berlini - egy magánház pincéjében lévő - trezorban lévő aranyaknak a döntő többsége hamisítvány. Az ellenőrzött tömböknek csak egy vékony, külső rétege volt arany, a tömb valójában olcsó fémötvözet volt. A hamisítás már az első megvizsgált tömbnél kiderült, mert a tömbbe beütött súlynak a mérleg még a felét sem mutatta. Állítólag a trezorban lévő tömböknek a tizede lehetett valódi, feltehetőleg ezeket adták volna ki azoknak, akik kikérték volna az aranytömbjeiket.

Az elkövetők "üzleti modellje" arra épült, hogy befektetőiknek prémiumot ajánlottak, amennyiben az arany tárolását rájuk bízzák. Azt állították, hogy Berlinben - pl. ékszerészek részéről - mindig van igény gyorsan hozzáférhető, jó minőségű aranyra, így a befektetők aranyát állandóan forgatva nyereséget tudnak elérni, a befektetők pedig végül több aranyhoz jutnak hozzá, mint amennyire eredetileg befizettek.

Érdekesség, hogy a bűntény hasonlóságokat mutat a német Tetthely (Tatort) című krimisorozat egyik legkorábbi, még 1971-ben bemutatott epizódjával. Feltehető, hogy az elkövetők onnan merítették az ötletet.

Ez az eset is rámutat, hogy nem szabad aranyba befektetni úgy, hogy az aranyat magunk nem is láttuk, és annak őrzését is rábízzuk arra, akinek fizetünk. Csak megbízható cégeknél érdemes aranyat venni, annak őrzéséről pedig mi magunk gondoskodjuk, akár saját otthonunkban, akár valamilyen bank vagy profi értékmegőrző cég széfszolgáltatását igénybe véve.

Eredeti megjelenés: 2015.09.09., correctgold.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése