2016. április 7., csütörtök

Felpattanás előtt az aranyár?

Eredeti megjelenés: 2014.12.02.

Tom McClellan, akinek technikai elemzéseiből már korábban is többször idéztünk, egy érdekes körülményre hívta fel a figyelmet néhány nappal ezelőtt.

Mint szinte bármit a piacon, az aranyat is kölcsön lehet venni. ALondon Bullion Market Association (az arannyal a londoni piacon kereskedő nagy cégeket tömörítő szövetség) naponta közli az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy az LBMA tagjai milyen kamatért hajlandók kölcsönözni a birtokukban lévő aranyat amerikai dollár ellenében legkevesebb egy, legfeljebb hat hónapra.

Jelenleg mind a hat kölcsönzési periódusra negatív kamatot kérnek, ami azt jelenti, hogy az LBMA tagjai hajlandók fizetni is azért, hogy valaki kölcsönvegyen tőlük aranyat, tehát jobban örülnek annak, ha a dollár van náluk, mintha arany lenne.


McClellan közöl egy grafikont, amely az arany 1 hónapos kamatát mutatja 1995-től napjainkig. Ezen az látható, hogy rendkívül ritkán és csak nagyon rövid időre volt a kamat negatív. 2013-at megelőzően mindössze négyszer fordult ez elő, és mind a négy alkalommal egy mélypontot ért el az arany árfolyama, amit jelentős emelkedés követett. 2013. áprilisa óta a kamat 0 körül ingadozott, egy olyan kamatkörnyezetben, amikor a világ meghatározó gazdaságaiban mindenütt a 0 közelében volt a jegybanki alapkamat. Az általánosan alacsony kamatszint miatt nem csoda, hogy az aranykölcsönzés kamata is rendkívül alacsony, és az utóbbi időben többször is a negatív tartományba csúszott. Ezért McClellan egy másik grafikont is készített, amelyen az arany 1 hónapos kamatából kivonta a LIBOR-t. Ezen az látszik, hogy a 2008-as nyersanyagpiaci buborék kipukkadása óta most a legnagyobb a különbség a két kamatláb között. Úgy tűnik, eddig ez nem befolyásolta az arany árfolyamát, de a történeti adatok szerint minden alkalommal, amikor egy ilyen helyzet elkezd kialakulni, az aranyár végül egy legalább hetekig vagy hónapokig tartó, jelentős emelkedésbe kezd. McClellan szerint ez most sem lesz másképp.

Eredetileg megjelent 2014.12.02-án a www.correctgold.hu-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése