2016. április 7., csütörtök

Honnan tudhatjuk, hogy egy aranytömb valódi-e?



Eredeti megjelenés: 2015.09.10.


A fenti kérdésre sokan várnak választ, és többek között ezt kérdezték munkatársunktól a TV2 riporterei is, miután kirobbant a Lombard Kézizálog Zrt. aranyhamisítási ügye.

Mint a hírekből tudható, a hamisításnak egy meglehetősen primitív és könnyen leleplezhető módjáról van szó, hiszen a károsultak sárgarézből készült tömböket kaptak az általuk nyújtott hitel "biztosítékaként". Állítólag arra is volt példa, hogy egy pénzintézet az egyébként sem ellenőrzött tömböket nem saját páncélszekrényében őrizte, hanem az őrzéssel magát az adóst bízta meg. Persze tekintettel arra, hogy a tömbök amúgy is értéktelenek voltak, ez már csak hab a tortán...

A sárgaréz színében ugyan hasonlít az aranyhoz, mégis nagyon egyszerűen felismerhető a hamisítás, mert a sűrűsége sokkal kisebb (8,41 g/cm³ - 8,86 g/cm³), még fele sincs az aranyénak (19,3 g/cm3). Ez azt jelenti, hogy azonos tömegű aranytömbbel vagy érmével összehasonlítva a sárgarézből készült hamisítvány térfogata több mint duplája lesz. Ha pedig ugyanakkora a réztömb mérete mint a valódié, akkor a tömege még fele sem lesz az aranyénak. Mivel a forgalomban lévő aranytömbök és érmék méretei hozzáférhetők az interneten (pl. a gyártók honlapján), így bárki egy jobb mérleg és egy vonalzó vagy tolómérő segítségével könnyen ellenőrizheti, hogy egy tömb sárgarézből készült hamisítvány-e. Az általunk forgalmazott aranytömbök méretei az egyes termékeknél megtalálhatók.

Természetesen létezik az arany hamisításának kifinomultabb módja is, mint az, amellyel a Kézizálog Zrt. tulajdonosa csapta be hitelezőit. Az aranynál szintén jóval értéktelenebb wolfram(angol nyelterületen tungsten) sűrűsége ugyanis szinte pontosan megegyezik az aranyéval. A profi hamisítványok emiatt wolfram felhasználásával készülnek, és kívülről arannyal vonják be őket. Az ilyen hamisítványokat kétféle módon lehet kiszűrni. Ha megfúrjuk vagy elvágjuk a tárgyat, mindenképpen kiderül a hamisítás, de több mint bosszantó, ha a gyanú nem állja meg a helyét, és egy hibátlan aranytömböt vagy érmét tettünk tönkre. Emiatt a profi cégek - így a miénk - rendelkeznek olyan műszerekkel, amikkel roncsolás nélkül is meg lehet állapítani egy tárgyról, hogy valóban aranyból készült-e.

Mi alapvetően kétféle módszert alkalmazunk, és egyik sem eredményezi az arany sérülését. Van egy harmadik módszer is, a röntgennel történő analízis, de azzal csak a felszínen lévő fémeket lehet kimutatni, ezért a profi, színarannyal bevont hamisítványokat nem lehet vele kiszűrni. Mivel az arany azon kevés anyagok közé tartozik, amelyek diamagnetikusak, tehát egy mágneses térből kitörni igyekeznek, a wolframot viszont kis mértékben vonzza a mágnes, így egy precíz mérleg és egy erős mágnes alkalmazásával egyértelműen bizonyítható, hogy egy aranytömb színaranyból van-e, vagy tartalmaz más, többé-kevésbé mágnesezhető anyagot, pl. wolframot. Előfordulhat, hogy egy nem színaranyból készült tárgyban - pl. egy Krugerrand érmében - kis mennyiségben egyéb szennyező anyag, pl. vas vagy nikkel van, és emiatt hamisnak tűnik.

Ezért egy másik vizsgálati módszert is bevetünk, és megmérjük a tárgyban az ultrahang terjedési sebességét. A különböző fémekben és ötvözetekben az ultrahang más-más sebességgel terjed, így egyértelműen kiszűrhető, ha egy aranytárgyon belül egy más fémből álló mag van, és az is, ha az aranyat más fémmel ötvözték. Mivel már viszonylag kis mennyiségű wolfram jelenléte is kimutatható ezzel a módszerrel, ezért vevőink biztosak lehetnek benne, hogy tőlünk csak valódi aranyat
kapnak.


Aki mégis aggódik, annak ingyen megvizsgáljuk befektetési aranyát. Bár a vizsgálatról dokumentumot nem áll módunkban kiállítani, de természetesen a szokásos kondíciókkal - a honlapunk által mutatott pillanatnyi áron - szívesen meg is vesszük az aranyat attól, aki ezt kéri.

Eredeti megjelenés: 2015.09.10., correctgold.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése