2016. április 20., szerda

Kína növelni akarja jelentőségét az arany piacán

Kína közismerten a legnagyobb aranykitermelő és egyben a legnagyobb fogyasztó is a világon. Ennek ellenére mindeddig nem játszott jelentős szerepet az aranyárfolyam jegyzésében. Az ázsiai ország mostantól saját, jüanban jegyzett aranyárat hoz nyilvánosságra, a londoni fixinghez hasonlóan, napi két alkalommal. Tizennyolc nagy, Ázsiában jelentős szerepet játszó pénzügyi intézmény, köztük a Bank of China, az ICBC, a Standard Chartered és az ANZ Bank vesznek részt a napi ár kialakításában.

Az elsődleges cél ezzel az, hogy legyen egy olyan - nemzetközileg is elfogadott - árfolyama a sárga nemesfémnek, ami a helyi piac adottságait, kereslet-kínálati viszonyait tükrözi. Továbbá azt is remélik ettől, hogy az aranyár nemzetközi jegyzésében csökkenni fog a dollár, illetve a londoni és New York-i piac dominanciája. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy globálisan Ázsiában a legnagyobb az arany iránti kereslet, és az arany kitüntetett szerepet kap a keleti társadalmakban, akár mint ajándék, akár mint a vagyon megőrzésének eszköze, akár mint befektetés. Mint Peter Mooslechner, az osztrák nemzeti bank egyik igazgatója ősszel egy Bécsben tartott konferencián adott interjújában "elszólta" magát, bizonyos ázsiai nemzeti bankok aktívan használják is aranytartalékukat az aranypiacon való beavatkozásokhoz. Kézenfekvő, hogy azok az országok, amelyek tovább akarják növelni aranytartalékukat, abban érdekeltek, hogy a sárga nemesfém minél tovább viszonylag "olcsó" maradjon. Fennáll a gyanú - Mooslechner interjúja óta talán nem is alaptalanul - hogy a piacon valóban előfordulnak az ár leszorítására irányuló manipulációk.

Elemzők szerint az arany jüanban történő hivatalos jegyzése egyben a kínai pénznem nemzetközi használatát és elismertségét is növelheti. Kína hosszútávú célja, hogy a jüan szerepét növelje, és globálisan az egyik legfontosabb pénzzé tegye. Ehhez hozzájárulhat az is, ha a világgazdaságban ismét növekvő fontosságú arany árfolyamát a kínai valutában jegyzik. Bár jelenleg szoros ellenőrzés alatt tartják a jüan ki- és bevitelét, Kína célja a jüan teljes konvertibilitása. Egy jelentős lépés lehet ebbe az irányba az arany árának hivatalos kínai jegyzése.

Forrás:
https://www.yahoo.com/news/china-seeks-establish-own-gold-benchmark-104209184.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése