2016. április 7., csütörtök

Meddig tart az aranyár emelkedése?

Eredeti megjelenés: 2016.03.08.

Minden trend véget ér egyszer, de hogy mikor, és mi következik utána, azt nagyon nehéz előre megmondani. A technikai elemzők mindent megtesznek, hogy mégis helytálló prognózist adjanak.

Tom McClellan legutóbbi elemzésében három indikátort vett figyelembe a dollárban számított aranyár közeljövőbeni alakulásának megítéléséhez. Az egyik az úgynevezett choppiness index, amit magyarul talán változékonysági indexnek lehetne fordítani. Ezt E.W. Dreiss ausztrál trader fejlesztette ki, és azt mutatja, mennyire volt a közelmúltban (pl. az előző 14 kereskedési napon) lineáris egy adott eszköz ármozgása. Minél lineárisabban mozog az árfolyam, tehát minél egyértelműbb egy trend, annál alacsonyabb az index. Ha azonban az ár hektikusan mozog, és nincs határozott iránya, akkor ez az index emelkedik.  Minél magasabb az indikátor értéke, annál valószínűbb, hogy véget ér az irány nélküli, ugráló mozgás, és újból kialakul egy határozott trend. Az aranyár az utóbbi hetekben eléggé hektikusan mozgott, és nem volt megfigyelhető trend. Így McClellan szerint várható egy új, lineárisabb árfolyammozgás kialakulása. Azt, hogy ez milyen irányú lehet, a choppiness index azonban nem mutatja meg.

McClellan két másik grafikont mutat be, hogy megállapítsa az árfolyam lehetséges irányát. Az egyik a CFTC, az amerikai árutőzsde felügyeletének heti jelentése, amelyből kiviláglik, hogy a legnagyobb, arannyal foglalkozó cégek (elsősorban bányák) nettó short pozíciója igen magas szintet ért el. Ez azt jelenti, hogy a sárga nemesfém piacát leginkább ismerő, igazán profi piaci résztvevők úgy látják, most érdemes előre eladni a jövőben kitermelendő aranyat, mert magas az ár, és ez egyben utal arra is, hogy ezek a - smart money-nak, azaz okos pénznek is nevezett - szereplők nem bíznak abban, hogy az ár a közeljövőben is ezen a - számukra kedvező - szinten marad. Mivel az arany iránti kereslet-kínálat jövőbeni alakulására ezek a cégek látnak rá legjobban, nem meglepő, hogy többnyire el is találják, hogy milyen irányba fog mozdulni az ár. Utoljára októberben volt ennyire magas a short (áresésből profitáló) pozícióik összessége, és akkor egy áresés következett be.

Hasonló következtetést von le McClellan a legnagyobb, fizikai aranyba fektető tőzsdei alap, az SPDR Gold Trust páncélszekrényeiben őrzött arany mennyiségének alakulásából is. Itt az alap birtokában lévő arany mennyiségének 50 napos átlagától való eltérést veszi figyelembe. Jelenleg az utóbbi 50 nap átlagához képest kiugróan magas az érték (rendkívül sok pénz és ennek következtében sok arany áramlott be az alapba az utóbbi hetekben), ez pedig a befektetők és rövid távon spekulálók szélsőségesen optimista hangulatát szokta jelezni, amit rendszerint követ egy kisebb vagy nagyobb áresés és a kijózanodás. Így McClellan azt a következtetést vonja le, hogy rövid távon lefelé veheti az irányt az aranyár, legalábbis dollárban számítva. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy - még ha be is következik ez a jóslat - más pénznemekben az ár nem fog csökkenni, sőt még emelkedhet is, amennyiben a dollár nagyobb mártékben erősödik pl. a forinthoz képest, mint amennyivel az aranyár csökken a dollárhoz képest. Tudni kell ugyanis, hogy a dollár és az arany árfolyammozgása általában ellentétes irányú, így nem ritkán fordul elő, hogy a nemesfém dollárban számított árfolyammozgását kompenzálja a dollár más devizákhoz képest megfigyelhető erősödése vagy gyengülése.

Különösen érdekes lehet a következő időszak, hiszen egyre inkább úgy látszik, hogy az MNB mindent megtesz a forint gyengítéséért az export növelése érdekében. Így könnyen lehet, hogy egy más devizákban csökkenő aranyárfolyam forintban mégis növekedést jelent majd.

A grafikonok elérhetők a szövegben található hivatkozásokra kattintva.

Eredeti megjelenés: 2016.03.08., correctgold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése