2016. április 7., csütörtök

Mélypont a dollárban számított aranyárban

Eredeti megjelenés: 2015.12.08.

Tom McClellan, a honlapunkon már többször idézett, rendkívül tapasztalt technikai elemző szerint a közelmúltban rendkívül negatívvá vált a hangulat az arany piacán, ami arra enged következtetni, hogy fordulóponthoz érkezett az aranyár. Úgy tűnik, hogy az aranyba fektető spekulánsok jelentős része elvesztette minden reményét, és feladják pozícióikat. Ezt mutatja a világ legnagyobb aranyba befektető alapja, az SPDR Gold Trust eszközállományának alakulása.

Az - elsősorban amerikai befektetők és spekulánsok által kedvelt - alap minden nap vesz vagy elad aranyat aszerint, hogy az alapba befektetők éppen vásárolják vagy eladják az alap befektetési jegyeit. Az alap tehát ugyanúgy működik, mint azok a tőzsdén forgó alapok (ETF), melyek részvényekbe fektetnek, csak éppen vállalatok részvényei helyett fizikai aranyat vesz vagy ad el a piacon.

December 2-án egy nap alatt 2,4 százalékkal esett az alapban lévő arany mennyisége az értékesítéseknek köszönhetően, ami rendkívül nagy mértékű mozgás egy nap alatt. McClellan szerint ez a kapituláció jele. Ezt erősíti az is, hogy az SPDR Gold Trustban lévő arany mennyiségének kéthetes változása (2 week rate of change) szintén -2% alá került. Amikor ez az indikátor a +/- 2%-os sávon kívül van, az általában fordulópontot jelez az aranyár alakulásában. Ha az alap eszközállománya két hét alatt több mint 2%-kal nőtt, akkor ezután az aranyár többnyire lefelé veszi az irányt, ha több mint 2%-kal csökkent az alapban lévő arany mennyisége, akkor pedig általában felfelé indul meg az aranyár.

A fordulópont bekövetkezésének valószínűségét erősíti az is, hogy a határidős piacon milyen pozíciókat vettek fel a résztvevők. A legnagyobb kereskedők, az úgynevezett smart money képviselői (=okos pénz, jellemzően az arannyal professzionálisan foglalkozó nagy cégek, pl. bányavállalatok) október közepén, az aranyár akkori csúcsa közelében nagy short (esésre játszó) pozíciót vettek fel, de amint az áresés bekövetkezett, gyorsan zárták is ezeket a pozícióikat. Miközben a kisebb spekulánsok éppen most menekülnek az SPDR Gold Trust nevű alapból és shortolják az aranyat a határidős piacon is, az igazi profik éppen az ellenkező oldalra helyezkednek. Ez azt engedi sejtetni, hogy hamarosan felfelé veszi az irányt az aranyár, legalábbis dollárban.

Eredeti megjelenés: 2015.12.08., correctgold.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése