2016. április 7., csütörtök

Milliárdosok, akik most az aranyba fektetnek

Eredeti megjelenés: 2016.01.08.

Az arany ára a több mint négy évvel ezelőtti csúcsról dollárban számítva mintegy 45%-ot esett. Ennek nyomán sok elemző kétségbe vonta az aranyba történő befektetés értelmét, és számos cikk jelent meg a különböző jóslatokkal, melyek szerint az arany ára újabb és újabb mélypontokat fog megütni, az esés folytatódik tovább. Néhány híres, és dollárban milliárdos befektető most úgy gondolja, hogy a trend most megváltozhat.

Az egyik közülük Stanley Druckenmiller. Az ő neve talán nem annyira ismert, a korábbi sikeres alapkezelő ugyanis 2010. óta nem kezeli más befektetők pénzét, csak a sajátjával tőzsdézik. Viszont akkora vagyona van, hogy a saját befektetéseit is jelentenie kell az amerikai tőzsdefelügyeletnek, az SEC-nek. Így tudható, hogy már a múlt év 3. negyedévének a végén ő volt az SPDR Gold Trust legnagyobb 10 befektetőjének az egyike.

Miért érdekes, hogy egy gazdag fickó mibe teszi éppen a pénzét? Talán a múltja miatt, hiszen sokáig ő volt Soros György fő stratégája. Ha Soros rábízta a saját milliárdjait, és azokat Druckenmiller olyan sikeresen kezelte, hogy egy idő után önállósíthatta magát, sőt, öt éve már csak a saját milliárdjait kezeli, akkor valószínűleg ért ahhoz, amit csinál. Az SEC-nek leadott jelentése szerint három hónappal ezelőtt 2,9 millió befektetési jegye volt a kizárólag fizikai aranyba fektető SPDR Gold Trustban, ami 4 milliárd dolláros vagyonának majdnem 10 százalékát éri.

Egy másik ismert szereplő John Paulson, akinek 9,2 millió részjegye van ugyanabban az alapban. Paulsonról azt érdemes tudni, hogy éppen az arannyal kereste a legtöbb pénzt. 2009-ben és 2010-ben agresszívan várásolta a sárga nemesfémet, állítólag csak ezen az ügyleten mintegy 5 milliárd dollárt keresett. Bár azóta eladta pozíciói egy részét, de ma is úgy gondolja, hogy a sárga nemesfémnek minden portfólióban helye van.

Hasonlóan gondolkodik egy másik ismert tőzsdeguru, Ray Dalio is. Ő egyszer azt mondta, hogy akinek nincs aranybefektetése, az nem ismeri sem a történelmet, sem a közgazdaságtant. Szerinte a világgazdaság jelenleg rendkívül sérülékeny helyzetben van. Dalio azonban nem a fent említett alapot favorizálja - legalábbis nem rendelkezik benne jelentésre köteles pozícióval - hanem három nagy aranybánya részvényeibe fektetett be. Természetesen a bányák részvényei szinte mindig ugyanabba az irányba mozognak, mint az általuk kitermelt nyersanyag ára, jóllehet, a kilengések esetükben nagyobbak.

Mindenesetre érdemes figyelni, hogy a korábban már bizonyítottan sikeres befektetők éppen mibe teszik a pénzüket, hiszen ők általában többet tudnak a piacról, és jobban ráéreznek a várható ármozgásokra, mint a piaci szereplők nagy többsége.

Persze másokra is érdemes odafigyelni. Az utóbbi napokban egyre több neves befektető illetve elemző figyelmeztet, hogy a világ gazdasági nagyhatalmai visszaesés, a globális részvénypiacok pedig komoly zuhanás előtt állnak, aminek a jelei már látszanak. Soros György, Mohamed El-Erian, Bill Gross, Marc Faber, Jim Rogers és Dennis Gartman ritkán értenek egyet, véleményük most mégis egybeesik abban a tekintetben, hogy a befektetőknek nehéz időszakra kell felkészülniük, és a részvényekből más eszközökbe kell menekülni. Ilyen menekülésre alkalmas eszköz szokott lenni az arany is. Soros és az általunk gyakran idézettTom McClellan egyenesen a 2008. januári helyzethez hasonlítja a mostanit, és hasonló folytatásra számítanak mint 2008-ban, amikor a részvényindexek hatalmasat zuhantak. Az óvatosság nem árt.

Angolul tudó olvasóinknak ajánljuk a forrásként szolgáló írások elolvasását, melyeket a szövegben található hivatkozásokra kattintva érhetnek el.

Eredeti megjelenés: 2016.01.08., correctgold.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése