2016. április 7., csütörtök

Svájc igazi szimbóluma az arany

Eredeti megjelenés: 2015.05.15.

Ha valaki Svájcról beszél, elsősorban olyan klisék jutnak az eszünkbe, mint a svájci óra, a csokoládé és a bankok. Csak kevesen tudják, hogy Svájc a világ legnagyobb aranykereskedője, pedig az ország utolsó aranybányáját már 1961-ben bezárták.

A nyersanyagok hiánya azonban nem akadályozta Svájc iparának fejlődését, így az aranyfeldolgozásét sem. Az alpesi ország igazi nagyhatalom az arany piacán, a nemzetközi kereskedelem 15%-a bonyolódik Svájcon keresztül, amivel megelőznek mindenkit. Legalábbis ezt mutatják két nemzetközi gazdasági intézet adatai.

A svájci vámhivatal adatai szerint még nagyobb a kis ország dominanciája. 2012-ben az aranyimport 2200, az export 1500 tonnát tett ki. Ez 2014-re 3500 illetve 3900 tonnára emelkedett. Érdemes megjegyezni, hogy a világ aranybányáiban évente mintegy 2500 tonna színaranyat termelnek ki.

Hogyan lehetséges, hogy egy olyan ország, ahol már egyáltalán nem bányásznak aranyat, a legnagyobb központja tud lenni a fizikai arannyal történő kereskedelemnek? Nyilván van szerepe ebben a hagyománynak, hiszen Zürich már régen is fontos szerepet játszott az arany világpiacán. A közelmúltig pedig Genfben volt a World Gold Council, az Arany Világtanács székhelye. Nem elhanyagolható a svájci pénzügyi szektor és logisztika által nyújtott biztonság és hatékonyság sem. De a legfontosabb ok, hogy a világ legnagyobb aranyfinomítói közül négy Svájcban található. Itt zajlik a világ aranyfeldolgozásának mintegy kétharmada. (A négy gyár közül a legismertebb az Argor Heraeus, melynek termékeit cégünk is árusítja.)

Sokáig nem volt ennyire egyértelmű az arany kereskedelmének fontossága Svájc gazdasága számára. Az ország vámhivatala 2014. előtt nyilvánosságra hozott dokumentumaiban nem tért ki a nemesfémekkel való kereskedelemre, mert azt fizetőeszközök transzferjének tartotta, tehát úgy tekintették a nemesfémeket, mint amelyek a pénzt helyettesítik. Tavaly változtattak ezen a gyakorlaton, és így kiderült, hogy Svájc külkereskedelmének legjelentősebb szeletét, több mint ötödét az arany adja, megelőzve ezzel többek között a gyógyszereket és az órákat, pedig ezeken a piacokon is vezető szerepe van az alpesi országnak.

Eredeti megjelenés: 2015.05.15., www.correctgold.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése