2016. április 7., csütörtök

A svájci jegybank döntése sokkhatást váltott ki

Eredeti megjelenés: 2015.01.15.

Január 15-én délelőtt a svájci jegybank bejelentette, hogy megszüntetik a frank árfolyamemelkedésének több mint 3 év óta bevezetett plafonját. Mint ismert, amikor 2011-ben - az aranyárfolyam történelmi csúcsa környékén -  a svájci frank megközelítette a paritást az euróval szemben, a kis alpesi állam - exportja érdekében - 1,20 frank/euróban határozta meg azt a küszöböt, aminél erősebb frankot nem kívántak látni. Ennek érdekében folyamatosan kellett vásárolniuk a devizapiacon az eurót.



Mától szakítottak ezzel a politikájukkal, aminek sokkszerű hatása volt a devizapiacra, de az arany árfolyama is ugrásszerűen emelkedett. Egy svájci frank átmenetileg többet ért mint egy euró (a mélypont 0,85 frank/eurónál volt), a forinttal szemben pedig egészen 385-ig szárnyalt a frank a yahoo finance adatai szerint. Az euróval szemben is történelmi mélypontra került a forint, átmenetileg 327-es árfolyamot is láthattunk. A sokkhatás azonban szerencsére hamar csillapodott, és az árfolyamok is visszaestek, a frank 305-310, az euró 320-323 Ft körül ingadozott délután. 

Nem csak a devizapiacon okozott átmeneti pánikot és káoszt az SNB lépése, hanem többek között a részvényeknél is, de a nemesfémek kereskedése is érdekesen alakult. Az arany percek alatt csaknem 3 százalékot erősödött dollárban, miközben a dollár is nagyot emelkedett a többi devizával szemben. Forintban a sárga nemesfém csaknem 5 százalékkal lett drágább.

Eredetileg megjelent 2015.01.15-én a www.correctgold.hu-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése