2016. április 7., csütörtök

Kitörési pont előtt az arany?

Eredeti megjelenés: 2016.02.09.



Az idei év kezdete óta eltűnni látszik a piaci résztvevőknek a világgazdaság töretlen fejlődésébe vetett korábbi optimizmusa. 

A felszínen és a szalagcímekben főleg a kínai gazdaság problémáit említik, mintha ezek miatt lenne átmeneti áresés a tőzsdéken. Kínában tényleg komoly problémák vannak, ami miatt a kínai jegybank kétségbeesetten próbálja devizatartalékaiból támogatni a gazdaságot, a tőzsdét és nem utolsósorban a jüant, érzékelhető eredmények nélkül. Valójában sokkal mélyebb gondok kerülnek most felszínre, és Kína csak az egyik tényező. Az elmúlt éveket a világ szinte összes jegybankjának különböző (orthodox és unorthodox) lazítási kísérletei jellemezték, a kamatok egyre alacsonyabb szintekre, sőt sok esetben negatív tartományba csökkentek. Ennek következtében a piaci szereplők (a nagy befektetőktől a megtakarításukat féltő "átlagemberekig") menekültek a készpénzből, és addig bankszámlán tartott pénzüket nagyobb hozam reményében különböző, kockázatosabb értékpapírokba tették. Jórészt ez fűtötte a részvénypiacokat világszerte. Eközben a világgazdaság állapota korántsem volt olyan rózsás, mint azt a részvényindexek emelkedése sugallta. A világkereskedelem fejlődésének üteme, az export és import részesedése az egyes országok GDP-jében, az utóbbi években csökkent. Így a feltörekvő országok, különösen azok, melyek elsősorban nyersanyagokat, pl. olajat exportálnak, komoly problémákkal kerültek szembe. Mivel éppen ezek az országok voltak a korábbi, 2007-2008-as válság előtti évek fejlődésének motorjai, a mostani nehézségeik hasonló mértékben, csak most negatív irányban befolyásolják az egész világgazdaság helyzetét. Több indikátor is recesszió vagy még komolyabb válság kezdetét vetíti előre.

Ugyanakkor a jegybankoknak már alig állnak rendelkezésre további eszközök a gazdaság stimulálására, hiszen a kamatokat már nem lehet jelentősen csökkenteni. Igaz, az utóbbi időkben egyre több országban (pl. az eurózónában, Svájcban, Dániában, Svédországban,Japánban) vezettek be negatív kamatot, de ennek vannak korlátai, az eredmények pedig még váratnak magukra. Minél több ügyfél veszi ki a pénzét, és őrzi inkább otthon vagy akár a banktól bérelt széfben, annál kevesebb betét marad a bankoknál, és ez csökkenti a hitelezési lehetőségeiket, ami végső soron fékezőleg hat vissza az egész gazdaságra. Így megállapítható, hogy a jegybankok az elmúlt években ellőtték puskaporukat, és egy újabb válság kivédésében nem tudnak olyan meghatározó szerepet játszani, mint azt korábban többször is tették.

Persze a jegybankok és pénzügyi kormányzatok az ötletekből nem fogynak ki, így az utóbbi időben egyre többet lehet arról hallani, hogy meg kell próbálni csökkenteni a készpénzhasználatot, és erre különböző intézkedéseket már be is vezettek. Így egyre több országban maximálják a készpénzben kifizethető számlák összegét, és legutóbb felmerült pl.az 500 eurós bankjegy kivonása a forgalomból. A felszínen a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának a megakadályozása az ürügy, de valójában sokkal komolyabb szempont, hogy a készpénzmentes gazdaságban elvileg korlátlanul lehet csökkenteni a kamatot, hiszen nem fenyeget az a veszély, hogy az emberek kiveszik és hazaviszik a pénzüket a bankból. Ráadásul minden ember minden pénzmozgása láthatóvá és ellenőrizhetővé válna. 

Mindezek a szempontok szerepet játszanak az arany iránti kereslet év eleje óta tapasztalható felfutásában. Amikor az emberek bizonytalanná válnak, és nő a jövőtől való félelem, az mindig a biztos menedékek, így az arany felé irányítja a tőkét. A most felröppent hírek, miszerint egyes nagy bankok - elsősorban a Deutsche Bank - komoly nehézségekkel küzdenek, ismét ráébresztik a befektetőket, hogy a bankban nincs is mindig biztonságban a pénzük. Ez szintén abba az irányba hat, hogy sokan a bankrendszeren kívüli befektetési lehetőségeket keresnek. Így miközben a részvényárfolyamok szerte a világon nagyot zuhantak január eleje óta, az arany ára ugyanez alatt az idő alatt több mint 10 %-ot emelkedett dollárban. Dennis Gartman - aki évek óta pesszimista volt az aranyár alakulásával kapcsolatban - rámutatott, hogy ezúttal minden fontosabb pénznemben jelentősen emelkedett a sárga nemesfém ára, és szerinte - tekintetbe véve a piacokon kialakuló egyéb folyamatokat is - ez a korábbi medvepiac végét jelenti, így hosszabb távon további emelkedés várható. Ugyanakkor Tom McClellan, a honlapunkon is többször idézett technikai elemző úgy gondolja, hogy - legalábbis átmenetileg - csúcsra ért az aranyár, és innen lefelé veheti az irányt. Egy másik technikai elemző, Daryl Guppy viszont úgy látja, hogy megtört az évek óta tartó negatív trend, és a sárga nemesfém ára kitöréshez, trendfordulóhoz érkezett. Amennyiben az árfolyam sikeresen áttöri az 1200 dollárnál lévő ellenállást, az azt fogja jelenteni, hogy hosszú távú emelkedés vette kezdetét.

Eredeti megjelenés: 2016.02.09., correctgold.hu 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése