2016. április 7., csütörtök

20 éven belül kimerülhetnek az aranybányák



Eredetileg  megjelent: 2015.03.31.

Az arannyal kapcsolatban rendszerint negatív előrejelzéseket közlő Goldman Sachs elemzői szerint két évtizeden belül ki fognak merülni az olyan ritka nyersanyagok lelőhelyei, mint az arany, a gyémánt és a cink. A platina, a vörösréz és a nikkel is csak maximum 4 évtizeden keresztül lesz bányászható.

Eugene King, a Goldman európai bányászati elemzője szerint az arany legalább 4000 év óta a gazdagság fokmérője, hiszen már az ókori egyiptomiak rájöttek, hogy az arany nem csak fényes és rendkívül nehéz, de ritka is.

Ezeknek a nyersanyagoknak hosszabb távon az árát is befolyásolja, hogy egyre ritkábbá válnak, és a piac várakozása szerint jelentősebb új lelőhelyekre már nem fognak bukkanni.

Az aranyár alakulására az is hatással lehet, hogy a termelése is feltehetően csúcsra futhat az idén, és a jövőben már a kitermelés fokozatos csökkenésére lehet számítani, amint azt a Goldcorp nevű ismert bányavállalat tavalyi elemzése is alátámasztotta.

Peter Grant, a USAGOLD nemesfémkereskedő cég elemzője szerint az, hogy a közeljövőben elérhetjük a kitermelés csúcsát, az a következő években jelentős támaszt jelenthet az aranyár számára.

Eredetileg megjelent: 2015.03.31., www.correctgold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése