2016. április 7., csütörtök

Amerikában megugrott az aranyérmék értékesítése

Eredeti megjelenés: 2015.11.30.

Az Egyesült Államok pénzverdéje, az arany- és ezüstérméket is előállító U.S. Mint arról számolt be, hogy forgalma nagy mértékben megnőtt novemberben, azzal párhuzamosan, hogy a nemesfémek ára dollárban több éves mélypontra esett.

Az amerikai pénzverde 97 ezer uncia American Eagle (sas) aranyérmét értékesített novemberben, ami októberhez képest 185%-os (tehát majdnem háromszoros) növekedés, az egy évvel korábbihoz képest pedig 62%-kal több.

A kereslet annak hatására nőtt meg ilyen mértékben, hogy az aranyár dollárban 7%-ot esett, ami az utóbbi 2 és fél évben a legnagyobb árcsökkenés a sárga nemesfémnél. Ezzel az aranyár csaknem hatéves mélypontra került. (Forintban és euróban más a helyzet, mivel az arany árcsökkenését a dollár régóta nem látott erősödése nagyrészt kompenzálta.)

Az aranyérmékhez hasonlóan szintén nőtt az ezüstérmék eladása is, bár a megelőző hónaphoz képest kisebb mértékben, "csak" 27%-kal. Azonban a U.S. Mint által vert ezüstérmék értékesítése már ezt megelőzően is rekordszinten volt.

A befektetők szinte egyöntetű várakozása szerint a Fed úgynevezett nyíltpiaci bizottsága december közepén esedékes ülésén meghozza a régóta halogatott döntését a kamatemelésről, és az emelkedő kamatszint sosem kedvez az aranyárnak, miközben a dollárt erősíti.

Cégünk tervezi, hogy a jövő év elejétől rendszeresen fogunk készleten tartani amerikai aranyérméket is.

Eredeti megjelenés: 2015.11.30., correctgold.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése