2016. április 7., csütörtök

Aranyhamisítási botrány Magyarországon

Eredeti megjelenés: 2015.08.12.


napi.hu számolt be arról, hogy a Kézizálog Zrt. botránya tovább dagad, ugyanis a cég tulajdonosa milliárdos kölcsönöket vett fel magánszemélyektől és bankoktól, azonban kiderült, hogy a fedezetül átadott aranyrudak hamisak. A hírek szerint ugyanis az aranynak látszó rudak valójában sárgarézből készültek, és még kívül sincs rajtuk aranyréteg.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetett még pénzintézeteket is becsapni ilyen egyszerű módon. Nyilván sok befektető is aggódik, vajon az általa megvett, vagy éppen mostanában megvenni szándékozott arany valódi-e.

A sárgarézről tudni kell, hogy a színén kívül nem sok hasonlósága van az arannyal. Mivel a sűrűsége sokkal kisebb, a sárgarézből öntött tömbnek vagy a tömege, vagy a mérete fog jelentősen eltérni egy aranytömbtől. Tehát pl. egy 1 kg-os réztömb sokkal nagyobb lesz mint egy ugyanakkora tömegű aranytömb. Ha pedig a méretek azonosak, akkor a réztömb sokkal könnyebb lesz, mintha a tömb színaranyból lenne. Emiatt a rézből készült tömbök hamisságát elég könnyű leleplezni, hiszen a forgalomban lévő aranytömbök és érmék méretei és tömege bárki számára hozzáférhetők az interneten. Azonban a sűrűség megállapításához még internet sem szükséges, hiszen már Arkhimédész kidolgozta ennek módszerét.

Van kifinomultabb módja is az arany hamisításának, amikor olyan anyagot használnak fel, aminek a sűrűsége szinte megegyezik az aranyéval, azaz 19,3 g/cm3-rel. Csak egyetlen ilyen anyag van, a wolfram. Az ilyen hamisítványokat már sokkal nehezebb kiszűrni, hiszen mind a tömeg, mind a méret azonos lesz a valódi aranytárgyéval. Ráadásul igazán profi hamisítvány esetén egy nagyobb tömb kívülről akár több milliméteres aranyréteggel is be lehet borítva. Szerencsére azonban a wolfram több mérhető tulajdonsága sem egyezik meg az aranyéval. Másképp viselkedik mágneses térben, másképp terjed benne az ultrahang, és eltérő az elektromos vezetőképessége is. Így műszeres vizsgálattal kimutatható, hogy egy tömb vagy érme aranyból készült-e vagy tartalmaz esetleg wolframot, illetve bármilyen egyéb anyagot. A mágneses tulajdonságon alapuló vizsgálatot még műanyag tokba csomagolt arannyal is el lehet végezni. Mivel cégünk rendelkezik megfelelő műszerekkel, ezért ügyfeleinknek nem kell aggódniuk, hogy vajon valódi aranyat vagy esetleg csak valami annak látszó tárgyat vásároltak tőlünk. Semmiképp sem érdemes viszont ismeretlenektől vásárolni bármit, ami aranynak látszik. Nem véletlenül terjedt el a mondás, miszerint nem minden arany, ami fénylik.

Munkatársunk a témában nyilatkozott a TV2 Tények című műsorának.

Eredeti megjelenés: 2015.08.12., correctgold.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése