2016. április 7., csütörtök

Gyorsuló ütemben emelkedik az aranyár

2015.01.20.

Miközben a világgazdaság állapotával kapcsolatban egyre több kétely merül fel a befektetőkben, az aranyár továbbra is meredeken emelkedik. Egy uncia ára már megközelítette az 1300 dollárt, ami 20 hetes csúcsot jelent, illetve átlépte a 350.000 forintot. Euróban számítva 1125 egységet kell fizetni egy unciáért, ez 20 hónapos csúcs.

A terrorizmus növekvő veszélye, és az orosz-ukrán konfliktus újbóli elmérgesedése is a biztos menedékek, így az arany felé tereli a tőzsdei szereplőket, de félnek az Európai Központi Bank további monetáris lazító lépéseinek hatásaitól is. Legutóbb pedig az IMF figyelmeztetett a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban, ami szintén elbizonytalanított sokakat. Mindeközben a fejlett részvénypiacok indexei (pl. Dow, S&P, DAX) még mindig történelmi csúcsaik közelében vannak, ahonnan nem biztos, hogy tovább tudnak menetelni. Ugyanakkor a biztos adósnak számító országok államkötvényei óriásit emelkedtek az utóbbi időben, pl. a 10 éves svájci államkötvény hozama gyakorlatilag 0%-ra csökkent.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy ismét nagy mennyiségben áramlik a tőke a sárga nemesfémbe, amit az is jelez, hogy a legnagyobb aranyba fektető alapban lévő arany mennyisége múlt héten 3,3%-kal nőtt, ami 2010. májusa óta a legnagyobb növekedés. Meg kell azonban jegyezni, hogy a meredek emelkedéseket előbb-utóbb mindig megtöri egy korrekció, így ez az arany esetében is várható.

Eredetileg megjelent 2015.01.20-án a www.correctgold.hu-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése