2016. április 7., csütörtök

Marc Faber és Max Otte szerint most vonzó befektetés az arany

Eredetileg megjelent: 2015.03.06.


A gazdasággal, tőzsdével foglalkozó nemzetközi médiában rendkívül ismert, és gyakran kérdezett elemző Dr. Marc Faber, aki már több összeomlást is helyesen jósolt meg.

Legutóbbi, csak előfizetők számára hozzáférhető elemzésében többek között hosszan foglalkozik a görög válság és az ukrán-orosz konfliktus lehetséges kimenetelével. Végkövetkeztetése, hogy egyfajta hallgatólagos megegyezés jöhet létre az EU és Oroszország között, és ennek következtében az unió gyakorlatilag lemond Ukrajna területi integritásáról. Ezt azért teszik, mert Ukrajnánál fontosabb számukra az EU integritásának megőrzése. Ezért mindent meg fognak tenni, hogy Görögország ne forduljon támogatásért Oroszország, vagy pláne Kína felé. E cél érdekében pedig - bármilyen fájdalmas is ez - engedményeket fognak tenni Görögországnak, tehát további adósságot fognak nekik elengedni. Ez tovább gyengítheti az eurót.

Ugyanakkor elemzi a Fed vezetőinek legutóbbi megnyilvánulásait is, és arra a következtetésre jut, hogy a piac által idénre várt kamatemelésre több okból nem fog sor kerülni. Az egyik legkomolyabb ok a kamatemelési ciklus megkezdésének elhalasztására éppen a dollár folyamatos erősödése, ami negatívan hat az amerikai gazdaságra, hiszen csökkenti az export versenyképességét, és olcsóbbá teszi az importot. Az egyik oka a dollár szárnyalásának éppen az a piaci várakozás, hogy a Fed belátható időn belül emelni fogja a kamatot, és többek között emiatt gyengélkedik már hónapok óta az arany árfolyama is dollárban mérve. Amennyiben a Fed tényleg meglepné a piacokat, az kiélezné a már eddig is zajló valutaháborút, amelyben szinte a világ összes jegybankja abban versenyez, hogy ki tudja a többieknél is gyorsabban gyengíteni a saját pénzét, és így átmeneti előnyhöz segíteni a gazdaságát. Faber következtetése, hogy a jelenlegi helyzetben az egyik legvonzóbb befektetés a fizikai arany vásárlása.

Hasonlóan vélekedik Max Otte professzor is, aki a legismertebb német "crash-próféta". 2007-2008-ban ő is előre látta a tőzsdei és gazdasági válság kirobbanását. A német Focus Money-nak nyilatkozva figyelmeztetett, hogy Európában ismét háborús veszély kezd kialakulni, mert - miközben a vezető európai országok, elsősorban Németország és Franciaország - a megegyezést keresik Oroszországgal, az USA egyes befolyásos politikusai, főképp John McCain és republikánus párttársai Ukrajna katonai megsegítését szeretnék elérni. Könnyű belátni, hogy ha kiéleződne a Kelet-Nyugat közötti konfliktus, az leginkább nekünk, európaiaknak ártana, Amerika pedig profitálhatna belőle. Ha Obamát egy republikánus elnök váltaná, az mindenképpen a feszültségek növekedését vonná maga után. Ebben a helyzetben Max Otte is a dologi értékek, elsősorban az arany vásárlására buzdítja a németeket.

Eredetileg megjelent: 2015.03.06., www.correctgold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése