2016. április 7., csütörtök

McClellan rövid távon csökkenést, Faber hosszú távon emelkedést vár

Eredeti megjelenés: 2014.07.18.


Sok befektető kérdezi, mielőtt befektetési aranyat vásárolna, vajon mit jósolnak az elemzők, milyen prognózisokról hallottunk az arany árfolyamának közelebbi és távolabbi alakulását illetően. Mint szinte mindig, most is ellentétes véleményeket lehet olvasni az aranyár várható alakulásával kapcsolatban. Két, nemzetközi szinten elismert elemző legfrissebb előrejelzését foglaljuk össze.
Árcsökkenést vár Tom McClellan technikai elemző - legalábbis rövid távon. A Timer Digest nevű - a technikai elemzéssel és piaci időzítéssel foglalkozó hírleveleket rangsoroló és aktuális jóslataikat összegző - weboldal több mint 100 elemző közül legutóbb McClellant jelölte meg az arany árváltozásait legpontosabban eltaláló szakembernek.

Tom McClellan megfigyelt egy évtizedek óta tartó, nagyjából 13 és fél hónapos ciklust az arany árfolyamában. Ennek lényege, hogy ennyi időnként következik be mélypont az arany dollárban számított árában, amit aztán emelkedés követ. Azt, hogy az éppen várható mélypont alacsonyabb vagy magasabb lesz-e az előzőnél, az alapján lehet megmondani, hogy a ciklus első és második felében milyen szinten tetőzik az aranyár. Amennyiben a ciklus második felében megfigyelt csúcs magasabb mint a ciklus első felében elért csúcs, akkor a következő - 13 és fél hónapos - mélypont magasabban lesz mint a bő egy évvel korábbi, ellenkező esetben pedig alacsonyabb. McClellan már áprilisban rámutatott, hogy a tavasz elején az aranyár nem érte el a tavaly nyár végi-őszi eleji csúcsot, ezért ő a nyár második felében alacsonyabb mélypontot vár mint a tavaly június végén - majd a ciklus közepén, decemberben - elért mélypont. Ez azt jelenti, hogy szerinte unciánként 1190 dollár alá fog esni a sárga nemesfém ára, hogy onnan - legalábbis átmenetileg - ismét felfelé vegye az irányt. Mint írja, az utóbbi két évtizedben mindig működött a 13 és fél hónapos ciklus (bár néha egy hónap eltéréssel), így nagy meglepetésnek tartaná, ha augusztus végéig nem esne átmenetileg a tavalyi mélypont alá az aranyár.

Bár a jóslat teljesüléséhez csaknem 10 %-ot kellene esnie az aranyárnak, McClellan elemzésében rámutatott, hogy nem ritka, hogy közvetlenül a ciklus vége előtt áremelkedés figyelhető meg, és ezt követi egy hirtelen zuhanás, aminek a végén az árfolyam eléri az új mélypontot, hogy ezután kezdetét vegye egy emelkedés, és ezzel egy újabb, bő egy éves ciklus.

Marc Faber, a népszerű svájci közgazdász és sikeres befektető - aki maga is olvasója McClellannek, akit barátjának is nevez - inkább hosszú távon gondolkodik. Befektetési filozófiája - egy, már Benjamin Graham által is kedvelt Horatius-idézet alapján - hogy sok dolog, ami feledésbe merült, új életre kel, és sok minden, amit ma tisztelnek, elmúlik. Ennek alapján kerüli a nagy népszerűségnek örvendő befektetési eszközöket, és inkább olyasmikbe fektet be, amik szinte senkit sem érdekelnek.

Legutóbbi hírlevelében ő is hosszan foglalkozik az arannyal. Szerinte a nemesfémek árában 2011. óta bekövetkezett korrekció véget ért, és a jövőben magasabb árak várhatók. Mint írja, az utóbbi 3 évben az arany ára annak ellenére csökkent, hogy a Fed birtokában lévő eszközállomány azóta is nőtt. Korábban a sárga nemesfém ára szoros korrelációban volt a Fed "pénznyomtatásának" ütemével. Tavaly decemberi írásában már összehasonlította az amerikai részvények, államkötvények és az arany árfolyamának alakulását az elmúlt öt évben. Mint megállapította, minden alkalommal, amikor az egyik befektetési eszköz árfolyama különösen jól alakult valamelyik másikkal szemben, egy idő után a trend megfordult, és az addig emelkedő eszközök ára zuhanni, a gyengén teljesítőké pedig emelkedni kezdett. Faber erre számít most is, sőt szerinte a trendfordulón már túl is juthattunk, hiszen míg a tőzsdézőket az amerikai részvények új és új csúcsokra emelkedése nyűgözi le, valójában az idei évben az arany árfolyama kedvezőbben alakult. Ennek ellenére az elemzők többsége még mindig negatívan látja a nemesfémek árának jövőbeni alakulásának esélyeit. Faber az ilyen piaci hangulatot mindig jó jelnek tartja, mert a hosszabb távú emelkedő trendek rendszerint negatív piaci várakozások közepette indulnak. Bár Faber mindig - így most is - hangsúlyozza, hogy előrejelzéseit fenntartásokkal kell kezelni, és most is lát esélyt arra, hogy a nemesfémekkel kapcsolatban pesszimista elemzők várakozásai jönnek be, abban azonban biztos, hogy az arannyal nem fog annyit veszteni mint ha most amerikai részvényekbe fektetné a pénzét. Azaz amennyiben az arany árfolyama csökkenne, a részvényeké - legalábbis a legfontosabb, amerikai piacon - a nemesfémeknél nagyobb mértékben venné lefelé az irányt.

Faber azonban arra számít, hogy a részvények ára globális viszonylatban csökkenni, a nemesfémeké viszont növekedni fog. Ezért júniusban részvénykitettségét fedezeti (short) ügyletekkel csökkentette, míg a kedvező árakat kihasználva aranybefektetéseit növelte.

Ez a bejegyzés eredetileg 2014. 07. 18-án jelent meg a www.correctgold.hu-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése