2016. április 7., csütörtök

Az arany legjobb negyedéve az utóbbi 30 évben

Eredeti megjelenés: 2016.04.04.

1986. harmadik negyedéve óta nem emelkedett akkorát az arany árfolyama dollárban, mint az idei első negyedévben. A nemesfém elsősorban abból profitált, hogy az amerikai jegybank, a Fed a befektetők többségének korábbi várakozásaival ellentétben lazább monetáris politikát folytat, és halogatja a további kamatemeléseket, ezzel pedig végeredményben gyengíti a dollárt.

Az arany árfolyama három hónap alatt 16,4%-ot emelkedett, bár márciusban már megtorpant a növekedés, sőt némi korrekció vette kezdetét, ami azonban nem volt meglepő az első két hónap egyre gyorsuló emelkedése után, különösen nem azoknak, akik olvassák Tom McClellan elemzéseit vagy honlapunk cikkeit. Az utóbbi hetek visszaesése részben magyarázható azzal, hogy sok befektető realizálta a megelőző hónapokban elért nyereségét, és azzal, amit McClellan is említett korábban, hogy a legnagyobb piaci résztvevők (pl. aranybányák) a számukra rendkívül kedvező áremelkedés után a határidős piacon előre eladták a következő időszakban kitermelendő aranyat, tehát nagy mértékben "shortolták" a nemesfémet.

Figyelemre méltó, hogy az áremelkedés nem csak dollárban következett be, hanem az összes fontosabb pénznemben is, hiszen a dollár csak az utóbbi hetekben gyengélkedett kissé. Euróban az aranyár 18%-ot nőtt januártól márciusig. Mivel a forint viszonylag jól teljesített ebben az időszakban, magyar pénzben a sárga nemesfém áremelkedése csak mintegy 10 százalékot tett ki. Míg dollárban 2013. és 2015. között egymást követő három évben csökkent az arany ára, a legtöbb más ország pénznemében 2013. vége óta már emelkedés volt megfigyelhető.

Az, hogy immár a világ legjelentősebb valutájában is nő az ár, sokak szerint bíztató jelenség, és további hosszú távú emelkedést vetít előre. Az arany számára hátszelet jelent az alacsony kamatkörnyezet is. Világszerte egyre több jegybank vezet be negatív kamatot, és ahol még pozitív a kamat, ott is egyre alacsonyabb - mint pl. hazánkban is. Emiatt egyre többen menekítik ki a pénzüket a bankszámlájukról, és ez esetben a legjobb alternatíva az arany, hiszen segítségével rendkívül kis helyen lehet nagy értéket tartani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése